“Η συναισθηματική επίδραση των λουλουδιών” είναι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2005 στο περιοδικό Evolutionary Psychology.

Με τον σημερινό τεχνολογικό και ταχύτατο τρόπο ζωής, οι ειδικοί συστήνουν άσκηση, και άλλες προσωπικές μικρο-αλλαγές στην καθημερινότητά μας προκειμένου να απαλλαγούμε από το στρες.

Η παρουσία τους και μόνο ενεργοποιεί αισθήματα χαράς αυξάνει την επίπεδα ικανοποίησης για τη ζωή και βελτιώνει θετικά την κοινωνική μας συμπεριφορά πολύ περισσότερο από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με συμπεριφορική μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιου Rudgers του New Jersey η φύση μας παρέχει έναν πολύ απλό τρόπο να το πετύχουμε αυτό. Τα λουλούδια. 

Το πιο συναρπαστικό σ’ αυτή την μελέτη είναι πως προκαλεί ευθέως τις μέχρι σήμερα επιστημονικές πεποιθήσεις αναφορικές με την διαχείριση της ανθρώπινης καθημερινότητας και των διαθέσεων προς έναν υγιή και φυσικό τρόπο ζωής” δήλωσε η Jeannette Haviland-Jones, Ph.D., καθηγήτρια ψυχολογίας στο Rutgers και διευθύνουσα ερευνήτρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ομάδα ερευνητών μελέτησε τη σχέση των λουλουδιών με το αίσθημα πλήρωσης και ικανοποίησης από τη ζωή σε μια δεκάμηνη μελέτη, εξετάζοντας τους συμμετέχοντες για μεταβολές σε συμπεριφοριακές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα λουλούδια είναι ένας φυσικός συντονιστής των διαθέσεων.

  1. Τα λουλούδια έχουν άμεση επίδραση στην ευτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πραγματική τους χαρά λαμβάνοντας λουλούδια, επιδεικνύοντας εξαιρετική χαρά και ευγνωμοσύνη. Η αντίδραση ήταν καθολική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. 
  2. Τα λουλούδια έχουν μακροπρόθεσμη επιρροή στις διαθέσεις. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντες ανέφεραν να αισθάνονται λιγότερη κατάθλιψη, ανησυχία και ταραχή αφού έλαβαν λουλούδια, και επέδειξαν μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης για την ζωή τους. 
  3. Τα λουλούδια κάνουν τις σχέσεις στενότερες. Η παρουσία λουλουδιών οδήγησε στο δέσιμο και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μελών της οικογένειας και μεταξύ φίλων.

Η κοινή λογική λέει πως τα λουλούδια μας χαροποιούν” λέει η Dr. Haviland-Jones, “τώρα η επιστήμη αποδεικνύει πως όχι μόνο μας κάνουν πιο χαρούμενος, αλλά έχουν καθολική δυνατή και θετική επίδραση στην συναισθηματική μας ευεξία.

Κοινοί χώροι

Η μελέτη εξερεύνησε επίσης το που οι άνθρωποι στολίζουν τα λουλούδια στα σπίτια τους. Οι συνθέσεις τοποθετήθηκαν σε χώρους του σπιτιού που είναι ανοικτοί σε φιλοξενουμένους, όπως το χολ, το καθιστικό και η τραπεζαρία δείχνοντας έτσι πως τα λουλούδια είναι σύμβολο ανταλλαγής. Κάτι που θες να το μοιράζεσαι!

“Τα λουλούδια φέρνουν μόνο θετικά συναισθήματα σε όσους εισέρχονται στο χώρο.” Λέει η Dr. Haviland-Jones, “Προσδίδουν φιλοξενία και δημιουργούν θετική ατμόσφαιρα”

 

Τα Λουλούδια και το Χρώμα

Η διάσημη ειδικός για το χρώμα Leatrice Eiseman, που έχει διακριθεί διεθνώς για τα 5 βιβλία της, συμπεριλαμβανομένων των ‘Colors for Your Every Mood’ και ‘The Color Answer Book’, έφερε στο φως την φιλοσοφία της Χρωματοθεραπείας με Λουλούδια.

Είναι πεπεισμένη πως συγκεκριμένοι συνδυασμοί χρωμάτων, που μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν με συνθέσεις λουλουδιών, μπορούν να διεγείρουν πολύ συγκεκριμένες διαθέσεις, όπως χαλάρωση, ευχαρίστηση και ερωτισμό και να εξάρουν τη διάθεσή μας.

Η αντίδρασή μας στο χρώμα είναι έντονα συναισθηματική και τα λουλούδια μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στα συναισθήματα που διεγείρουν τις αισθήσεις, όπως η όραση και η όσφρηση” δήλωσε η Eiseman εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου χρώματος της Pantone, “Μια όμορφη ανθοσύνθεση έχει την ρυθμιστική ικανότητα να προκαλεί πολύ ξεκάθαρα μια συγκεκριμένη διάθεση χωρίς τη χρήση λεκτικής επικοινωνίας. Μόνο χρωματικής.